Από την Ιερή Ελιά στη σύγχρονη συγκομιδή: Αφιέρωμα του National Geographic στο ελληνικό «χρυσάφι»
Εγκώμια στην ελληνική γη και στην ελιά από το διεθνές περιοδικό. Η ιστορία της ελιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Eκτενές δημοσίευμα στο «υγρό χρυσάφι της Ελλάδας», αφιερώνει το National Geographic ξεκινώντας με τον μύθο της Ιερής Ελιάς. Όπως σημειώνει στο άρθρο του Μαΐου ,το οποίο αναδημοσιεύτηκε σήμερα, η σχέση της Ελλάδας με την ελιά είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τη μυθολογία.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά Αθηνά φύτεψε την πρώτη ελιά στην Ακρόπολη, μετά τη νίκη της επί του Ποσειδώνα, καθιερώνοντάς την ως σύμβολο ευημερίας και προστάτιδα της Αθήνας. Το ιερό αυτό, αειθαλές δέντρο έγινε σύμβολο χαράς και δόξας μέσα στους αιώνες.
Ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με κλαδιά ελιάς, ενώ ο Όμηρος τη χαρακτήριζε «υγρό χρυσάφι» στα έπη του. Σήμερα, η Ελλάδα παραμένει μία από τις κορυφαίες παραγωγούς ελαιολάδου παγκοσμίως, πλάι στην Ισπανία και την Ιταλία, με πάνω από το 80% της παραγωγής να αφορά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), όπως σημειώνει η Julia Eskins στο άρθρο της.
Τα εγκωμιαστικά σχόλια
Η ελιά, βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία και τη μακροζωία. Η δημοτικότητά της αυξάνεται ραγδαία, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρατηρείται συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προέλευση και την παραγωγή του ελαιολάδου.
Το National Geographic επισημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με ντόπιους παραγωγούς, αναζητώντας αυθεντικές εμπειρίες. Η Eskins προτείνει διάφορες περιοχές, όπως ελαιώνες κοντά στην Ολυμπία και γενικότερα την Πελοπόννησο ,το βασικό κέντρο παραγωγής ελαιολάδου στην ηπειρωτική Ελλάδα, που αποτελεί ιδανική αφετηρία για κάθε γαστρονομική εξερεύνηση.
Οι φημισμένες ελιές Καλαμών
Το αφιέρωμα συνεχίζει με εγκωμιαστικά σχόλια για τη Μεσσηνία, το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, με τις χρυσαφένιες παραλίες και τα γραφικά μονοπάτια. Εκεί, πέρα από τους εντυπωσιακούς μυκηναϊκούς αρχαιολογικούς χώρους, πρωταγωνιστούν οι φημισμένες ελιές Καλαμών.
Το άρθρο δεν παραλείπει να αναφέρει τη συγκομιδή κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου, τους παραδοσιακούς ελαιώνες της Κρήτης και την «αναγέννηση» της ελαιοκαλλιέργειας στην Κέρκυρα.